Keresztelő Szent János premontrei prépostság

Templom és kolostor, rendház
a település nyugati szélén, a vasútállomás közelében található
Rövid leírás:
A premontrei prépostság a 12. század végén vagy a 13. század elején jöhetett létre; első említése 1235-ből való Váradelőhegy filiájaként, Vallis S. Johannis Baptistae v. Turna néven. A középkorban országos jelentőséggel bíró hiteleshely volt. A jelenlegi épületegyüttes 1745-65 között, a rokokó stílus szellemében készült (építésze Franz Anton Pilgram) , a középkori épületekből semmi nem maradt meg. Az épületegyüttes középpontjában áll a templom, ezt veszi körül szimmetrikusan mindkét oldalon a konvent. A templom timpanonnal záruló homlokzata és két tornya előkelő, ünnepélyes benyomást kelthet a látogatóban. A templombelső festményei és szobrai szintén említésre méltóak: a későbarokk jellegzetes példányai. A freskókat és a főoltárt Lucas Kracker készítette, a boltíveken Keresztelő Szent János életét festette meg. A templomban 1970-ben tűz pusztított, de ennek nyomait mára nagyrészt sikerült eltüntetni. A prépostság könyvtára jelenleg 80.000 kötetből áll, tartalmazza Kelet-Szlovákia 1950 után megszüntetett apátságainak könyvtárait is. Mennyezetét szintén Kracker freskói díszítik, itt allegóriákkal (jogászat, orvostudomány, filozófia, teológia, művészet, tudomány, élet, halál) találkozhatunk. Az épületegyüttes érdekessége, hogy 365 ablakkal, 12 nagy kéménnyel és 4 bejárati kapuval rendelkezik. Érdemes még megemlíteni a prépostság körül elterülő parkot, mely a barokk kertépítészet kiváló alkotásának számít.