Keresztelő Szent János római katolikus templom

Külterületen, a falutól északkeletre emelkedő dombon, a modern kapucinus kolostor mellett
Rövid leírás:
A Körmöcbánya város közelében emelkedő Johannisbergen feltehetően a város lakossága hoztalétre az első települést. Első egyházi épülete egy körtemplom volt, amelyet feltehetőleg az itt megtelepedett bencések emeltek a 13. század második felében. A Kör alaprajzú rotunda belső terébe ugró pillérekkel alakították ki a templom keleti oldalon elhelyezkedő szentélyét, ill. tagolták sekély árkádokkal a maradék részben lévő "hajót" is.
A 15. században a templom terét újraboltozták, gótikus stílusú, bordás csillagboltozatot építve rá. Feltehetőleg ekkor épült az északi oldali sekrestye is. A 15-16. században a nyilván már kicsinek bizonyult templomot nyugati irányban jelentősen kibővítették. A rotunda nyugati oldalát elbontották és ide egy széles és hosszú, gótikus templomhajót építettek. A háromhajós bővítményt nyugati oldalon torony zárta le. A korai körtemplom így a kibővített épület szentélyévé vált. Az átépítést a déli kapu fölött olvasható 1588-as évszám datálja. Ekkor a templom már feltehetően protestáns kézen volt.
1764-ben a templomot meglátogatta a későbbi II. József császár.
A templom 1989-ben elkezdett, átfogó felújítása csak 2007-ben ért véget.