Keresztelő Szent János székesegyház

Nagyszombat
Egyéb adat:
Jezsuita templom, a magyar templomépítészet meghatározó darabja. A jezsuita templomok építészeti stílusát nagyban meghatározta, hogy a terveket Rómába kellett elküldeni jóváhagyásra.
Rövid leírás:
Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt jezsuita templom, épült 1629 és 1637 között. Kéttornyú, egyhajós, oldalanként négy-négy oldalkápolnával, fölöttük nyitott karzattal. A szentély hosszan elnyújtott, egyenes záródású. A homlokzat egységes felületét párkányok és pilaszterek tagolják és erőteljes koronázópárkány zárja. A részleteiben régies vonások vannak, azonban a középrész és a kétablakos oromzatú felső rész határozottan barokk stílusúvá teszi.
A maga korában több vonásában rendkívül újszerű templom több mint egy évszázadra meghatározta a magyarországi templomépítészet irányát nem csak a jezsuita, de más rendek, valamint a nem szerzetes-templomok számára is.

Forrás: Magyarország építészetének története, Kora barokk, írta Kelényi György

Tűztorony (0.335 km)