Keresztelő Szent János születése római katolikus plébániatemplom

Szerbia
A település déli részén, a fő utca keleti oldalán
Rövid leírás:
A mai román-szerb államhatárhoz szorult, aprócska bánsági falu ma is döntően magyar lakosságának hitéletét az 1930-as évekig egy apró, szalmatetős házikó szolgálta, mellette kereszttel és fából ácsolt harangtoronnyal. Az új, ma is álló templom alapkövét 1938-ban tették le és 1939-ben már fel is szentelhettek az új épületet. Az építkezés és az egyház legnagyobb támogatója a Léderer földbirtokos család volt, aki itt is rendelkezett területekkel és a helyi lakosság jelentős részét foglalkoztatta Györgymajorban működő gazdaságában. Az építkezést a helyi lakosság saját kézi munkájával és adakozással segítette.

A neoromán stílusú, egyhajós templom tengelye keletelt. Nyeregtetős, téglalap alaprajzú hajója nyugati homlokzatába húzva nyúlánk, gúlasisakos harangtorony áll. Keletről a hajóhoz keskenyebb és alacsonyabb, poligonális záródású szentély csatlakozik. A belső festést egy kikindai festő végezte. Az asztalosmunka, a padok elkészítése Szabó János asztalosmester munkája. Harangját 1888-ban, Budapesten öntötték, Walser Ferenc műhelyében. A templom bejáratát a 14 stációt megjelenítő kerámiák díszítik, melyek Nemes Fekete Edit, ismert szabadkai keramikus alkotásai. Ajtaját néhány éve cserélték le, Barna János asztalosmester jóvoltából.

A templom telkén 1973-ban fejeződött be a plébániaház építése. 1988-ban az addig filiaként működő egyházaskéri egyházközséget plébánia rangra emelték.

A leírás adatainak és képeinek forrása: Vajdasági Magyar Értéktár www.ertektar.rs