Megújulásunk támogatója:  

Keresztelő Szent János templom


Forrás: Jozef Kotulič / Panoramio

Forrás: Jozef Kotulič / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 58,799'
Hosszúság (lon):
E 21° 16,591'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Zlatobanská és Soľnobanská utcák sarkán
Egyéb adat:
Tótsóvár ma közigazgatásilag Eperjeshez tartozik, a kerületközpont város DK-i városrésze. A templom környékének panoráma képe: http://panoramy.sme.sk/panorama/1401/presov-solivar-sklad-soli-kostol-narodenia-sv-jana-krstitela/?pr=1411&p=1413
Rövid leírás:
Sóvár Árpád-kori eredetű település. Területén már a középkor óta ismertek voltak sós források, melyek vizének elpárologtatásával (főzésével) sót termeltek. A só a modern korokig a mindennapi élet, pl. a hús tartósítás, legfontosabb hozzávalója volt, így termelése, birtoklása minden szempontból stratégiai kérdésnek számított. 1572-től kősót kezdtek bányászni itt, mélyműveléses módszerrel, számos aknát mélyítve. A 16-17. században a területet bérlő Sós család fejlesztette a sóbányászatot és feldolgozást, később Eperjes város vette át e tevékenységet. 1673-tól a kassai királyi kamara irányította a munkát, komoly fejlesztéseket is végrehajtva. Pl. a sófőző épületéhez csatornát építettek, ennek vizén szállították a fűtéshez használt fát. 1752-ben a víz elárasztotta a központnak számító Leopold-aknát, így a mélyművelés lehetetlenné vált. A termelés ekkortól egészen az 1960-as évekig a sós víz kiemelésével és ebből só lepárlásával folyt. Az ekkortól megszűnt termelés emlékeinek, az elszórtan elhelyezkedő ipari épületek (őrlők, raktárak, sófőzők, csatornák, a bányászok számára épített templomok) jelentős része máig fennmaradt. Az egyedülálló műemlékegyüttes bizonyos épületei a Szlovák Műszaki Múzeum kiállító helyeként látogathatóak. A legutóbbi kiállítás 2001-ben nyílt meg.
Az itt dolgozó bányász lakosság lelki ápolása céljából a bányavállalat az évszázadok során több egyházi építményt is emelt. Ezek közül legfontosabb a Keresztelő Szent János templom és a Szent Rókus kápolna voltak.
A Keresztelő Szent János templom 1824-ben épült klasszicista stílusban. Egyhajós, egyszerű tömegalakítású épület. Tengelye a Soľnobanská utcával párhuzamos, ÉK-DNY-i tájolású. A DNY-i fő homlokzatának leghangsúlyosabb eleme a torony, melyet nyeregtető (!) fed. Gerincéből bányászjelvénnyel kombinált vas kereszt emelkedik ki. Téglalap alaprajzú, nyeregtetős hajójához kissé keskenyebb és alacsonyabb szentély csatlakozik, alacsonyabb gerincmagassággal. Szentélyéhez K felől sekrestye csatlakozik. A tető vörösre színezett fémlemezzel fedett.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-18 01:29:47
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.