Kettős kerített udvar

Joseph Haydngasse 22
Egyéb adat:
A város területén már az őskorban is éltek emberek, a Burgstallon a Hallstatt-korban település állt. A kora középkorban földvára volt, majd 1371-ben kiépül a várost övező védfal. A hagyomány szerint e védművek erősségéről nevezték el a várost Eiserne-nek, azaz vasból való-nak.
Rövid leírás:
Ez a utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, földszintes ház (tulajdonképpen két ház!) eltér az utca többi lakóházától. Stílusa leginkább a falusi barokk épületeket, azok telken belüli elhelyezkedését idézi.

A kaputól jobbra és balra, a telek két oldalhatárához és az utcafronthoz illeszkedve két hosszú, mélyen a telek belsejébe nyúló egyszerű kiképzésű, nyeregtetős ház áll, köztük keskeny udvarral.

Az utcai homlokzat középpontjában a két épületszárnyat összekötő, falazott, boltíves barokk kapu áll, rajta az 1771-es évszámmal. Efölött falba mélyesztett mezőben Szűz Mária, a Mennyek Királynője képe látható. A kapu oromzatán három barokk kőszobor látható: középen a Szentháromság ún. \"kegyelem széke\" ábrázolása, bal oldalt Szent András, jobb oldalt Szent Flórián szobra.

Haydn-ház (0.035 km)
Immaculata ház (0.116 km)