Kisboldogasszony plébániatemplom

A település központjától keletre, a domboldalon
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű székely falu templomáról az első írott adat a 14. század elejéről származik. Ez azonban nem a mai templom telkén állt, hanem a falu keleti szélén, a Kilátó-dombon elhelyezkedő temetőnél. Talán a közeli Csíksomlyó ferences kisugárzásának is köszönhetően a reformáció nem érintette meg a falut, így a lövétei római katolikus gyülekezet töretlenül használhatta templomát egészen a 18. század második feléig. Ekkor az erősen leromlott épületet lebontották. A korábbi templom - és talán Székely Mózes fejedelem faluközepi háza - bontott kőanyagának felhasználásával, a falu központj részén új templomot emeltek. Az 1772-78. között zajlott építkezés befejezéseként 1783-ban Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel a már kész épületet.

Az egyhajós, barokk stílusú, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett, fehérre meszelt templom nem keletelt: tengelye északkelet-délnyugati. Egyszerű tornya a délnyugati homlokzat elé ugrik. Barokkos sisakja fémlemezzel fedett. Szentélye poligonális záródású. A templom nagyobbacska udvarát szabálytalan kőfal övezi, amelyet 1842-ben építettek.

A templom körül több régi, az egyház által emelt épület, iskola, szolgálati lakás van.

Tájház (0.096 km)