Klasszicista bérház

Lakóépület és üzlet
Szabadság (ma Avram Iancu) tér 11
Rövid leírás:
Az egykori Szabadság (ma Avram Iancu) tér és a Rákóczi (ma Baritiu) utca sarkán álló bérház a 19. század elején készült, amikor lezárták az akkori főtér nyugati részét. A jelenleg háromszintes épület eredetileg egy emeletes volt. A második emeletet később, valószínűleg a 19. század közepén építhettek rá, akárcsak a vele egyidős, híres Vaslakat-házra. A lakóház homlokzata középen enyhén előreugrik, amely fölött eredetileg háromszögű vagy egyenes oromzat húzódott. A ráépítéskor a homlokzatot lezáró elemet eltávolították. Az új szint elüt az épület korábbi részének stílusától. A rizalit ablakai fölött copf stílusú füzér látható. Az első emelet felső részén megmaradt a konzolos főpárkány, jól kivehetőek a félpillérek. A földszinti boltok ablakai félkoríves záródásúak. Az első emeleti ablakok fölött vízszintes záróelemek találhatók, a kapubejárat megőrizte eredeti alakját. Az emeletre vezető lépcsőt egyszerű mintájú vaskorlát szegélyezi.

Forrás: Újj János, A klasszicizmus az aradi építészetben. In: A honismeret szolgálatában (Szerk. Péter I. Zoltán), Nagyvárad, 2012. 313-322.

Zsinagóga (0.157 km)
Bohus-palota (0.271 km)