Kőkereszt

Szerbia
Szakrális plasztika, szobor
A falu északi határában, az Adára vezető Nagyúttól délre
Rövid leírás:
A katolikus népi vallásosság jellegzetes emlékei a ránk maradt, út széli keresztek A vajdasági Törökfalu területén is jónéhány ilyen kereszt készült, zömmel a 19. század végén és a 20. század első felében.

A településről északi irányban, a Petőfi Sándor utca folytatásaként, külterületen Kevi felé vezető mellékútból keletre ágazik ki az ún. Nagyút, amely Adára vezet. Nem messze e kereszteződéstől, a Nagyút déli oldalán lévő szántóföldön, az út közelében kereszt áll.

A tégla alapra műkőből emelt alkotás alsó része a lépcsősen keskenyedő, hasáb alakú talapzat, amelynek előoldalába mélyített, mára sérült, fehér márványlapon magyar nyelvű szövegtöredék olvasható. Eszerint 1894-ben építtették környékbeli magyar családok. A talapzat felül párkánnyal hangsúlyozott felületén áll a nyúlánk latin kereszt, rajta plasztikus műkő korpusszal, fölötte a megszokott szalag INRI felirattal.

Laták-kereszt (2.334 km)
Bádogkereszt (5.823 km)