Kossuth Lajos mellszobra

Szerbia
Világi plasztika, szobor
Cím:
A falu főutcáján (a Szerbittabé felől érkező úton) a falu közepén lévő útkereszteződés K-i sarkában, szabadon álló református templom tornya mellett van a szobor.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu, Ittebe a történelem során többször elpusztult. Mai helyén és mai neve alatt 1786-ban telepítették újjá, Békés város vidékéről érkezett magyar telepesekkel.
A Kárpát-medence legdélebbi Kossuth-szobrát 1904. május 14-én állították fel. (A szobor létrejöttét komoly vita előzte meg, mert sokan inkább az e tájról származó, a környéken birtokos Kiss Ernő honvéd tábornoknak, az 1848-49-es szabadságharc délvidéki hősének, az Aradi Tizenhárom egyikének állítottak volna szobrot. Végül mégis Kossuth mellett döntött a közösség.) Mint sok más, a trianoni határon kívül rekedt, magyar politikust ábrázoló köztéri alkotásnak, e szobornak is hányatott sors jutott. 1918-ban, amikor a jugoszláv csapatok – francia támogatással - birtokba vették e területet, egy szerb katona szívtájékon belelőtt a Kossuth-szoborba, máig látható lyukat ütve rajta, majd le is döntötték az alkotást. A helyi magyarság évtizedekig a református templomban rejtegette a szobrot. 1941-ben, Jugoszlávia széthullásakor volt lehetőség az alkotás újra felállítására. 1944-ben, a „felszabaduláskor” a bevonuló szerb partizánok miatt ismét veszélybe került a szobor, de egy félreértés miatt Kossuth mégis a helyén maradhatott.
Ma a délvidéki magyarság egyik fontos emlékhelyeként számon tartott szobor – rajta a szándékosan nem kijavított, lövés okozta lyukkal – rendszeres megemlékezések helyszíne.
2011-10-01 08:32:02

2015.04.03 10:59 klo állapot: 1 - egyéb

Sajnos a szobrot ellopták. Az MTI híre:

Ellopták a Kárpát-medence legdélebbi Kossuth-szobrát

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Ellopták a Kárpát-medence legdélebben felállított Kossuth-szobrát a bánsági Magyarittabéról péntekre virradóra - tájékoztatták az MTI tudósítóját a település vezetői.

Petes Béla, a falu polgármestere szerint színesfémtolvajok vihették el a 111 éves bronzszobrot. Elmondta: még folyik a helyszínelés, de szerinte csak akkor lesz meg a szobor, ha azok jelentik az esetet, akiknek a tolvajok el akarják adni a fémet.
Petes Béla hozzátette: a talapzat érintetlen, és még mindig ott vannak a március 15-én elhelyezett koszorúk.