Megújulásunk támogatója:  

Kovászói várOrszág:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 11,251'
Hosszúság (lon):
E 22° 46,535'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
a falu fölött
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A vár a Borzsova folyó partján, egy sziklás magaslaton áll. Stratégiai fontossága az volt, hogy ellenőrizze a Máramarosból a az ország belsejébe vezető sóutat. Észak felől a várdomb magassága 15 m, nyugat felől a várat mély árok övezi.
A vár egy háromszög alaprajzú épülettömb, amelyhez délnyugatról egy kerek bástya csatlakozik. Mára már csak romok maradtak belőle. Köznyelven Nyalábi várnak is nevezik.
A kovászói vár magja a kerek torony lehetett. Építési ideje a XII. sz. és XIV. sz. közötti időszakra tehető, de első írásos említése csak 1492-ből való.
A falu, amely nevét a mellette elterülő Kovasszikláról nyerte, 1272-ben királyi bírtok volt. 1390-ben Zsigmond király Kovászót Várival együtt Nagymihályi György fiának János mesternek adományozta. Később a Jakcsi családé lett, ami ellen a Báthory Szaniszló család perlekedett, s megnyervén a pert, a falu az övék lett. A XVI. Sz. közepén a falut a Matunai család birtokolta, s a hagyományok szerint Matuznai Pál a várat rablótanyává alakította, innen fosztogatta a környék lakosságát. Oroszi Lázás, a huszti vár generálisa elűzte Matuznait, de az később újra visszafoglalta a várat. 1546-ban fel is újították a várat, de tovább folytatták a rabló életmódot. Ezt megelégelve 1564-ben Ferdinánd király vezére, Schwendi Lázár, elfoglalta és leromboltatta a várat. A végső rombolást 1567-ben a tatárok végezték el.
Kovászón egy középkori eredetű templomot is említenek, de az mára már elpusztult.
A várhegyen egy új kis kápolna található. A várból fantasztikus kilátás nyílik a környékre.
Adatlapot készítette:
Janotti Judit
Adatfelvétel ideje:
2011-12-17 20:41:23
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.