Megújulásunk támogatója:  

Kozárvár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 10,013'
Hosszúság (lon):
E 23° 54,604'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falut ma átszelő úttól D-re eső, hajdani Fő utca Ny-i végében, a régi református temető területén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A vár a temető területén, 6-8 m magas dombon épült, megközelítően szabályos kör alaprajzzal, 60 m átmérővel. Sánca 2-2,5 m magasságban meglevő, vörösre égetett földfal. A várnak ma már csak csekély maradványai találhatók.

A falut első ízben II. Endre oklevele említi, amikor a „terra Kozar” fele részét Losonczy Dénes ispánnak, a későbbi nádornak, a báró Losonczy-Bánffy család ősének adományozta. Dénes ispán, valószínűleg a tatárjárás után, a régi várat kijavította, vagy újat építtetett, mert 1249-ben már „Kozarwar”-ról olvashatunk.

III. Endre 1292-ben a birtok másik felét az Albert osztrák herceg elleni hadjáratban tanúsított vitézsége jutalmául Dénes nádor fiának, Dénes ispánnak adományozta. Amikor 1325-ben az erdélyi káptalan előtt Losonczy Dénes fiai osztályt tartottak, „Kazarwar” más birtokokkal együtt Tamásé lett. Ezután hosszú ideig e család birtoka volt.

Egy 1511. évi összeírás szerint e birtok egy része Bethlen Miklós fiainak, Jánosnak és Farkasnak a kezében volt, majd Bánffy Péter s András 1514-ben zálogosította el itteni részeiket Bethlen Miklósnak.

Várát ugyan mind ez ideig nem említik, de az mindenkor a magánosok kezén volt, mert várnagya, Kozári László 1540-ben arra kötelezte magát, hogy azt senkinek sem adja át, sem Izabella királynét, sem pedig Martinuzzi György embereit nem ereszti be.

A vár valószínűleg 1602 – 1603 között pusztult el, amikor Basta tábornok az egész községet felgyújtatta.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-10-26 10:58:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.