Kubinyi-kúria

Kúria, udvarház
A várhegytől délkeletre, a települést átszelő főút déli oldala közelében.
Rövid leírás:
A település központját erőteljesen uraló várhegyen már a tatárjárás előtt állt erődítés, amely alatt a 14. századtól biztosan falu is létezett. A falu nehéz koraújkori történelemmel bír, hiszen rövid időre még a török is elfoglalta. Az 1569-es felszabadítás után, 1609-ben szereztek itt birtokot a Kubinyiak.

A várhegy délkeleti előterében, a falu belterületén álló Kubinyi-kúria 1810-20. között épült, klasszicista stílusban. A téglalap alaprajzú, földszintes épületet kontyolt nyeregtető fedi - ma rombuszpala héjalattal. Falait és megőrzött eredeti nyílászáróit mértéktartó, igényes vakolatdíszítés ékesíti. A szimmetrikus főhomlokzatú épület tengelyében lévő főbejárat elé boltíves, kovácsolt vas korlátos, vadszőlővel befuttatott portikusz emelkedik.

A ma használaton kívüli kúria ma elvadulófélben lévő, egykor szép park közepén áll. Udvarában az egykor gazdasági központként is szolgáló épületegyüttes néhány mezőgazdasági melléképülete is megtalálható még.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája felhasználásával készült.)
2012-09-20 15:24:38

2015.05.25 10:30 piroska állapot: 3 - koordináta: N 48° 12,994' E 19° 57,434' - egyéb

A kúria épületén némi javítási szándék nyomai láthatók: egy helyen a repedést javították, máshol valami elektromos szerelés jelei (talán riasztó?). Egyébként magára hagyták. A két tetőablakon számok: az egyiken 19, a másikon 10 ( talán az építés éve?) A leírásban szereplő vadszőlő most nem fut fel rá.

A magtár-szerű épület ajtaja nyitva.

A harmadik épület teljesen átépítve, és hatalmas repedésekkel tarkítva.