Kultúrpalota

Str. George Enescu utca 1.
Rövid leírás:
Az 1867-es kiegyezés után Arad város gazdasági és kulturális értelemben is addig soha nem látott fejlődésnek indult, modern európai várossá vált. Ezen időszakban számos nívós középületet is emeltek itt. Ezek sorába tartozik a fő tértől alig egy sarokra, közvetlenül a Maros partján felépült Kultúrpalota. Az 1911-13. között, a városi tanács kezdeményezésére emelt, impozáns épület Szántay Lajos tervei szerinti kialakításban szokatlan, tengelyszimmetrikus, de szabálytalan ötszög alaprajzzal készült el. A házban egy nagy és díszes előadó terem, illetve a város múzeuma, könyvtára és képtára kapott helyet.

Az építtető kérésére a szecessziós Kultúrpalota épületén számos korábbi építészeti stílus elemei jelennek meg, illetve keverednek egymással: az antik motívumok mellett jócskán találhatunk román-, gótikus és reneszánsz épületrészleteket is. Különösen ilyen keverék stílusú az épület múzeumi szárnyának Maros felé néző homlokzata. A házon látható domborművek Rubletzky Géza munkái.

Az épület \"fő\" homlokzata mindenképp az északnyugaton nyíló bejárati rész, amelyet oszlopos portikusz, fölötte timpanon és egy gúlasisakos torony hangsúlyoz.

1913-tól e házban működött az Ereklyemúzeum, vagyis az 1848-49-es szabadságharc után Aradon kivégzett honvéd főtisztek ereklyéit bemutató, igen gazdag gyűjtemény.

A főbejáraton belépve díszes előcsarnokba jutunk melynek gazdag szecessziós díszei mellett jelentős értéke a boltozatán látható freskó. Innen juthatunk el a téglalap alaprajzú, fa borítású előadó terembe, amely a későbbi, nem szerencsés átépítések nyomai ellenére máig igen reprezentatív. Jelentősek még a Kultúrpalota eredeti, festett üvegablakai és szecessziós stukkódíszítményei is.

Vármegyeháza (0.157 km)
Hermann-palota (0.344 km)