Kultúrpalota

Széchenyi tér (ma: Str. Enescu utca 2.)
Rövid leírás:
A város egyik legismertebb középületének számító Kultúrpalota építésére Ferenc József király uralkodásának 40 éves jubileuma tiszteletére került sor, melyben döntő szerepet játszott Bernády György, Marosvásárhely agilis polgármestere, a város modernizálója. Tervezője az ismert budapesti építész páros, Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. A négy szintes, Zsolnay tetőcserepekkel fedett, historizáló és szecessziós elemeket is felmutató palota 1913-ra készült el.

A közvetlenül a Városháza mellett álló épület külső homlokzatain és belő tereiben számtalan képzőművészeti alkotást láthatunk. Főhomlokzata közepén található a \"Hódolat Hungária előtt\" című mozaik, amely több egyéb mozaikkal együtt Róth Miksa alkotása. A ház négy bejárata fölötti reliefek Kallós Ede alkotásai. A két hajós előtér, a lépcsőház és a díszterem díszítőfestményei és történelmi vagy irodalmi alakokat, eseményeket ábrázoló falképei Körösfői-Kreisch Aladár művei. Az elegáns, fehér márvány főlépcsőház üvegablakai magyar művészeket ábrázolnak és szintén Róth Miksa műhelyéből valók. Ugyancsak híresek a Tükörterem székely balladai jeleneteket ábrázoló díszített üvegablakai. Érdemes odafigyelni az épület apró, de máig fennmaradt, eredeti részleteire: a kilincsek, csillárok, a fűtőberendezések művészi kialakítására is.

Fényképek a palotáról