Küzdősportok Otthona

A képek forrása: zrenjaninheritage.com

Szerbia
dr Miroslava Tirša 1
Rövid leírás:
Egykor a Szokol Társaság Matica nevű székháza, ma a Partizan testnevelési és rekreatív sportok községi szövetségének épülete, a Küzdősportok Otthona.
A terveket Dragiša Brašovan építészmérnök készítette, a homlokzat tornyain elhelyezett harcosok szobrait pedig Rudolf Valdec képzőművész. Az épület 1924-től 1927-ig épült.
1941-ig a sport mellett művelődési jellegű rendezvényeket is szerveztek. A színjátszók szakosztálya és a bánszínház is egy ideig itt működött. A város színvonalas zenei életéről tanúskodik, hogy a Szokolana teremből élő adásban közvetítették a belgrádi rádión a Becskereki Filharmonikus Zenekar koncertjét Ripka Imre (1878—1939) karmester vezényletével. A Szokolac egyesület kórusa is fellépett Sípos Mihály (1891—1964)karmester alatt.
A II. világháborútól szerteágazó sporttevékenység folyik az épületben a mai napig. Itt található valamennyi küzdősport, a vívás és valamennyi csapatsport szakosztálya.

Forrás:
Stanić, R. (ur.): Veliki Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin. Zrenjanin 1995.