Megújulásunk támogatója:  

Lázár-kastély
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 4,619'
Hosszúság (lon):
E 24° 26,273'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BN-II-M-B-01695
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi részén, a Fő utca (Str. Principală) keleti oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Sombory-Lázár kastély építéséről ellentmondásos információk vannak: egyes források szerint 1835-ben építtette a Szilágy megyei Magyarzsomborról ide érkező Sombory János és felesége, Tholdy Rozália, és nekik nem lévén gyermekük a birtokot később az úr unokahúga, Sombory Irma örökölte. Ugyanezen feltételezés szerint a Lázárok ugyancsak a XIX. században Gyergyószárhegyről érkeztek ide, mikor az örökös Sombory Irmát feleségül vette gróf Lázár Imre. Más források szerint a ma is álló kastély valójában a XX. század elején épült gróf Lázár Imre és Sombory Irma megrendelésére.

A kastély U alakú alaprajz szerint épült neoklasszicista stílusban, főhomlokzatán két sarokrizalittal, amelyek közül az északi emeletes kialakítású, így azt a hatást kelti, mintha saroktorony lenne. Az emeleti szinten az épület sarkait és az ablakokat kompozit fejezetes pilaszterek emelik ki, ugyanezen célból a földszinten egyszerű falsávokat használtak. A főhomlokzat középtengelyében oszlopos, timpanonos portikusz épült, amelynek oromfalán még látható a családi kettőscímer maradványa. Az alsó szinten tizenegy, az emeleten két szoba található. Az épület mögött egykor hatalmas park volt, ma azonban a kastély előtt van csak néhány fa. Az államosítás után a kastély előbb a vasúti vállalat használatába került, majd a helyi általános iskolának adott otthont, később pedig a Beszterce megyei táblabíróság használta. A ‘70-es években új szárnnyal bővítették az épületet, hozzáépítettek egy jellegtelen konyhát és étkezőrészt.

Az államosítás előtt a Vass család tulajdonában volt, és mivel egy bizonyos Liviu Teofil Somesan nevű ember segített gondozni a család egy idős tagját, megtették egyik örökösüknek. Az épületet a Vass család és Teofil Somesan kapták vissza, jelenleg eladó.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-01-29 18:54:31
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.