Lazarović-kastély (kiskastély)

(Forrás: Dragana/kucacuvarkuca.com)
Szerbia
Központ
Rövid leírás:
A kisebb, úgynevezett új kastélyt a Lazarović család építtette a család korábbi nagyobb, úgynevezett régi kastélya közelében a 20. század elején. Az eklektika és neogótika jegyeit hordozó téglalap alaprajzú kúria lépcsőzetesen tagol főhomlokzattal, csipkézett homlokzatdíszítéssel, sarkain sokszögű, gótikus kis bástyákkal rendelkezik. A nagy ablakok szögletesek, míg a tető alatti kisablakok párosával elhelyezett csúcsíves, gótikus ablakocskák. Park veszi körül (mindkét kastélyhoz három-három hektárnyi parkosított terület tartozott).

Nem sokkal az építés után a kastélyt Hauser Károly vásárolta meg, majd a II. világháborút követően a másik kastéllyal együtt államosították. Különböző célra használták (ifjúsági otthon, diszkó); jelenleg használatlanul áll. Felújítást igényel.

Forrás:
Borovszky Samu – Sziklay János (szerk.): Temes vármegye- Magyarország városai és vármegyéi. Budapest 1896. (http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0022/0.html)
Németh Ferenc: Úri világ Torontálban - Művelődéstörténeti írások. Újvidék 2003. (http://www.forumliber.rs/pdf/books/Nemeth%20Ferenc%20-%20Uri%20vilag%20Torontalban.pdf)
herakhleia