Lehár-villa

Franz-Lehar-Kai 8.
Rövid leírás:
A komáromi születésű operettfejedelem, Lehár Ferenc (1870-1948) már ünnepelt bécsi operettszerző korában, 1910-ben költözött Ischlbe. (Ekkor már a bécsi zenei élet számos vezető alakjának volt itt villája, nem beszélve arról, hogy az uralkodói család is minden évben, szertartásosan Ischlbe vonult, nyári pihenőre.) 1912-ben vásárolt villát a várost átszelő, festői Traun folyó jobb partján, a Rudolfkai-on (= Rudolf-rakpart, ami ma Lehár nevét viseli). Ettől fogva nevezik a korábban Sabran-Ponteves Adelhaid hercegnő tulajdonában volt, kis parkkal körülvett, egyszerű, 2 emeletes épületet Lehár-villának. Az operettszerző nagyon szerette Ischlt, 24 operettje született itt, köztük számos világhírű alkotás. Az épületben ma Lehár emlékmúzeum működik.