Megújulásunk támogatója:  

Lipótvári erőd

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 26,744'
Hosszúság (lon):
E 17° 46,598'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Gucmanova utca keleti vége
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Miután 1663-ban a törökök elfoglalták Érsekújvárt, reálissá vált a Felvidék elvesztése. Ugyan az ezt követő hadjárat során Szentgotthárdnál a keresztény seregek végül győzelmet arattak, a vasvári békében 1664 augusztusában stabilizálták a török helyzetét az elfoglalt területeken. Ennek a defenzív osztrák politikának a gyümölcse Lipótvár születése is.
A Vág nyugati partján, Nyitrától északnyugatra jelölték ki a helyét az új erődítménynek, amely a török által megszállt terület határát volt hivatott ellenőrizni. Nevét az építtető I. Lipót császárról kapta. A szabályos hatszög alaprajzú, sarkain olaszbástyás, külső erődítésekkel védett modern erőd 1665 és 1669 között épült fel, s szemlélteti a túlságosan óvatos Habsburg politikát, hogy a török ellenes harcokban egyáltalán nem kapott szerepet. Az 1848-49-es szabadságharcban rövid ideig magyar kézen volt, majd feladták. 1855-től börtön, így szó szerint nem látogatható szabadon.
Az erődtől nyugatra, annak építése során új várost is alapítottak Veresvár és Újfalu összeolvasztásával, ami magyarul az Újvároska nevet kapta. Hívják néha Lipótvárnak is.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-02 15:13:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.