Megújulásunk támogatója:  

Lloyd-palota és kávéháza


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 45,213'
Hosszúság (lon):
E 21° 13,504'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Victoriei
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Baumhorn Lipót tervei alapján 1912-ben épült az érték- és árutőzsdét, bérlakásokat, az Otthon Klubot, a kávéházat és vendéglőt magába foglaló, hatalmas épület az opera előtt nyújtózó új palotasor sarkán. A tér jobb oldalát a Neuhausz-, a Merbl-, a Dauerbach-, a Hilt &Vogel- és a Széchenyi-palotával a köznyelv Lloyd-sornak hívja. Baumhorn szoros kapcsolatban állt a várossal, ő tervezte a Lloyd-palotát megelőzően a gyárvárosi zsinagógát, a zsidó hitközség Erzsébet-udvarát, a Temes-Béga Vízszabályozó Társaság székházát, az Állami felsőbb leányiskolát és több lakóházat.

A Lloyd-palotáról erősen megoszlottak a kortárs vélemények. Sok kivetni valót találtak az arányain, a komorságán. Kedvezőbb benyomást keltett a krtársakban a kávéház:

"Egy kávéház amely a legmesszebb menő igényelnek is megfelel, amely ragyog és csillog, kényelmes és praktikus és felveszi a versenyt a legszebb budapesti kávéházakkal. Pazar fénnyel rendezték be ezt a hatalmas kávéházat, amelynek minden darabja, a legkisebb kávéscsészéig elismert művészeknek munkája. A falakon, az asztalokon, a kávéscsészéken, a terasz farácsozatán mindenütt at a la gréc stílus meander vonalai dominálnak. A falakat lilaszínű moaré selyemimitációs tapétákfedik. A falburkolatokkemény barna tölgyfából készültek, tele nehéz ércdíszítményekkel. Az oszlopokat üvegfestések és hatalmas tükörlapok fedik, s dacára a sok tükörnek, a kávéház belső berendezése nyugodt, előkelő összhatást gyakorol a nézőre. Az épület díszítését, talán részben a város túlnyomóan németajkú lakossága miatt, a német Jugendstilre jellemző motívumok alkotják."

A leírás forrása: Bagyinszki-Gerle: Alföldi szecesszió, Debrecen, é.n.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-14 18:42:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.