Lövétei ványoló (döröckölő)

Agrár-ipari objektum
Lövétén a 340. számú ház mellett
Egyéb adat:
A Hargita megyei Lövéte a Kis-Homoród viszonylag szűk völgyében fekszik. A településen keresztülszaladó, gyors folyású patak működtette a 19. században épült, gyapjúszálakat tömörítő ványolót.
Rövid leírás:
A sebes folyású patakokat Magyarország-szerte mindenhol előszeretettel használták különböző malmok, vizifűrészek, vashámorok működtetésére. Ilyen vízfolyás volt a Kis-Homoród is, amelynek mentén még a 20. század elején is 15 ványoló működött. A posztó- és csergeványolásnak is, mint kismesterségnek, századokra visszanyúló gyökerei vannak ebben a völgyben. A gyapjúszövet sűrítésével keletkező posztónak az öltözködésben és a lakáskultúrában nagy szerepe volt. Ezért keletkeztek családok által működtetett kallómalmok, ványolók országszerte. Tavasszal és ősszel a ványolótulajdonosok az egész családjukkal és néha közeli rokonaikkal együtt dolgoztak. Egy szezonban az egyszerű vízikerékre (annak mechanikai erejére) épült ványolóbotok 1000 – 1500 vég posztót is megványoltak, ami megközelítően 15 000 – 30 000 m ruhaanyagot (posztószövetet) jelentett.
A sok ványoló közül mára egy maradt meg a településen, amely Silye Lőrinc tulajdonában van. A malom a 19. században épült, majd 1921-es újjáépítését követően egészen az 1980-as évekig működött. Eredeti felszerelése Ladó András (szintén műemlék) házában, a 995-ös szám alatt található.

Tájház (0.460 km)
Sóskút (0.857 km)