Megújulásunk támogatója:  

Ludovika-akna

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 48,714'
Hosszúság (lon):
E 19° 7,690'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől északra a hegyen, erdő tisztásán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A hegyvidéki községnek gazdag bányászati múltja van. Minden bizonnyal már az őskorban is folyt itt kitermelés. Az Árpád-korban királyi telepítésként német bányászok érkeztek ide és modern módszerek segítségével folytatták a bányászatot. A környékén főleg rézércet bányásztak, melyet egész Európába szállítottak.

A település számos máig is fennálló, a bányászattal kapcsolatos műemlékkel rendelkezik. Ezek közé tartoznak a népi bányászházak (pl a bányafelügyelő-helyettes háza), az aknagépházak, az egykori bányagondnokság épülete, a bányamérők épülete, ill. a Klopacska. Az egykori úrvölgyi bányákra az egykor 42 km hosszat is elérő (!) régi vízvezeték, a tárnák, valamint a hatalmas meddőhányók emlékeztetnek, melyekről szép kilátás nyílik a környező festői tájra.

A 17-18. századi belháborúk idején lehanyatló bányászkodás a 18. század második felében újra megerősödött, modernizálódott. 1812-ben a folyamatos termelés fenntartása érdekében a településtől északra új akna nyitására is sor került. A Ludovika nevet kapó akna fölé és köré egy kisebb épületcsoport épült: maga az akna emeletes épülete, ill. egy kisebb, földszintes iroda. A Ludovika-akna a maga 440 méteres mélységével a település legmélyebb aknájának számított. A 19. század közepén az úrvölgyi bányászkodás válságba jutott, majd 1888-ban meg is szűnt. Az akna épületeit elhagyták, azok nagy része összeomlott, csak alapjai látszanak. A főépület romjait néhány éve konzerválták és részben helyreállították, így ma a környék egyik legismertebb bányászattörténeti emlékhelye, remek kiránduló célpont. A Ludovika-aknát érinti az Úrvölgy bányászattörténeti emlékeit bemutató, a falu fő teréről induló tanösvény is.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-11-19 03:25:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.