Mária-szobros lakóház

A kép forrása: Bwag /wikipedia.org
Joseph Haydngasse 27.
Egyéb adat:
A város területén már az őskorban is éltek emberek, a Burgstallon a Hallstatt-korban település állt. A kora középkorban földvára volt, majd 1371-ben kiépül a várost övező védfal. A hagyomány szerint e védművek erősségéről nevezték el a várost Eiserne-nek, azaz vasból való-nak.
Rövid leírás:
Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyereg tetős lakóépület a 18. század közepén épült fel barokk stílusban. Aszimmetrikus, négy tengelyes utcai homlokzatának bal szélső, 1. tengelyében egy kocsibejárónak is alkalmas, kőkeretes nagykapu található, melyen a boltozott kocsiáthajtóba, ez után pedig a kis, zárt udvarba juthatunk. A 3. homlokzati tengelyében egy kisebb gyalogkapu is található. A kosáríves záródású nagykapu zárókövén Szűz Mária reliefje található oldalán szentírási idézettel. A gyalogkapu feletti emeleti ablak zárterkélyszerűen előreugrik. Az ablak felett kagylódíszes fülkében Szűz Mária szobra áll. A földszinti homlokzati felület rusztikázott, míg az emeleti ablakok körül visszafogott barokk vakolatdíszek, szemöldökpárkányok láthatóak.

Haydn-ház (0.035 km)
Pestisoszlop (0.104 km)