Mátyás híd

Híd
Királyfa
Egyéb adat:
A település központjától északra, az azt kettészelő Čierna voda (Feketevíz) patak fölött található. A híd valószínűleg azért viseli a Mátyás nevet, mert a királyfai, mára már elveszett várkastélyban gyakran tartózkodott Hunyadi Mátyás (a település a középkorban királyi birtok volt).
Rövid leírás:
Betonszerkezettel erősített, tégladíszítésű, három nyílású, ballusztrádos barokk-szecessziós kőhíd a Čierna voda (Feketevíz) patak fölött. A híd első változatát a 18. században építhették az akkor birtokos Pállfyak. A híd teljes átépítésére 1904 táján került sor Nagymihály János mérnök szecessziós tervei alapján. Hossza 42 méter, szélessége 4,8 méter. Mivel az egykor itt álló épületeket elbontották, a híd a \"semmibe visz\", kerékpárút vezet át rajta.
Sokan Szlovákia legszebb hídjának tartják, történelmi játékfilmekben is felbukkant már.
A koordináták a híd közepére mutatnak.