Menráth József háza

(A kép forrása: Panoramio)
Szerbia
Lakóépület és üzlet
Ulica Kralja Alexandra 14.
Rövid leírás:
A Dél-Bácska legjelentősebb városának számító Újvidéken az 1800-as évek végétől az I. világháborúig terjedő néhány évtized addig soha nem látott fejlődést hozott. Rohamléptékben épült ki, ill. modernizálódott a város központja, fejlődött az ipar, a kereskedelem és a kultúra. E prosperitásnak köszönhetően a századfordulón számos, máig a város jelképének számító középület és lakóépület, bérpalota, villa épült. Ennek nyomán alakult ki Újvidék egyedi, eklektikus, ill. szecessziós épületekkel jellemezhető Belvárosa.

A viszonylag későn modernizálódó Újvidéken a zsinagóga megtervezésére a városba érkező, híres, Lechner-követő építész, Baumhorn Lipót több polgári épületet is alkotott. Ezek egyike a városközpont egyik fontos utcájában álló, nagy méretű, három szintes, szecessziós jellegű bérpalota, amelyet 1909-ben tervezett meg. A Menráth-házként is ismert, szimmetrikus homlokzatú épület magas orom-homlokzatának közepén két pilaszter között medaillont találunk, körülötte aprólékosan kidolgozott díszítésekkel. Az első és második emeleteken zárt, ill. nyitott, kovácsolt vas korlátos erkélyek váltakoznak. Az ablakokat gazdag vakolatdíszek övezik. Az egész homlokzatot a vízszintes és függőleges tagoló elemek elegáns ritmusa uralja. A ház földszintjén üzleteket alakítottak ki, míg az emeleten luxuslakások kaptak helyet. Az épület barokkos magas tetejét modern eszközökkel építették be, ill. újjá.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)