Mészáros Ipartársulat székháza

Lakóépület és üzlet
A fő tér (korábban: Nagypiac, majd Széchenyi tér, ma Piaţa Trandafirilor) 13.
Rövid leírás:
A Vásárhely központjának számító, mai fő tértől (az egykori Nagypiactól) nyugatra helyezkedett el a - mára teljesen beépített - ún. Mészárosrét, ahol a város legrégebbi céhébe tömörült mészárosok a vágóállataikat tartották. Itt, a ferences templom mellett húzódott az egykori Mészáros-köz is, amelyet később modern épületek kedvéért szanáltak.

A belváros és a fő tér mai képét erősen befolyásolta a területet 1876-ban porig égető tűzvész. Ezután épült fel számos, a tér arculatát máig meghatározó, emeletes kőépület. Ekkor emeltette a céhek 1873-as megszüntetése után a mészárosokat összefogó ipartársulat is új székházát. A tér nyugati falában, utcafronti helyzetben álló, egy emeletes ház Nagy Győző mérnök tervei alapján készült el, 1888-ban. A szimmetrikus szerkesztésű, egy emeletes főhomlokzat héttengelyes. Rusztikázott falfelületéből kiemelkedő, gazdag eklektikus vakolatdíszei, párkányai a nyílászárók körvonalait hangsúlyozzák. A középrizalit tengelyében nyíló, földszinti, boltozatos főkaput az emeleti párkány fölé emelkedő kis timpanon hangsúlyozza, mezejében az 1888-as évszám olvasható.

Az emeletes épület hátsó részén két hosszú udvari szárny épült, de ezek közül csak az északi volt emeletes. A déli szárny földszintes épülete volt az ún. Nagymészárszék. Ez egy nagy alapterületű, egybefüggő terem volt, két oldalt 12-12 elárusító asztallal, amelyek a társulati tagok frissen vágott húsáruinak elárusítására szolgáltak. vasállványos, sárgarézzel díszített, fehér márvány asztalon mérték itt a friss húsárut. Az utcai fő épülettömb emeletén a társulat irodái és közösségi terei kaptak helyet, klubhelyiséggel, billiárd- és sakkszobával.

A házat a román állam 1945 után \"államosította\" és mozit rendezett be benne. A földszinti kereskedés, majd a mozi céljainak megfelelően, alaposan átépített portálok rendkívül sokat vesztettek eredeti műemléki értékeikből. A ház hiteles képét az 1980-as években zajlott műemléki felújítás idején többé-kevésbé sikerült helyre állítani.

(A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. munkája nyomán készült.)

Toldalagi-palota (0.031 km)