Migazzi-mauzóleum

Síremlék
A Prilepská utca keleti oldalán, a város szélén lévő emlékparkban.
Rövid leírás:
A mauzóleumot a település életében fontos szerepet játszó, itt jelentős méretű kastélyt is létrehozó, több száz éven át birtokló Migazzi család utolsó férfi tagja, Migazzi Vilmos (1830-1896), Bars vármegye főispánja, országgyűlési képviselő építtette. Az építés apropója felesége, Marczibányi Antónia grófnő (1836-1886) halála volt. Őt először a város plébániatemplomában helyezték ideiglenesen nyugalomra, míg 1 év alatt elkészült az új, családi mauzóleum. A grófnőt a környékbeli szegények és betegek fáradhatatlan támogatójának, ápolójának ismerték, aki egyben a megyei Vöröskereszt alapítója is volt. Halálát is az egyik betegétől elkapott tífusz-fertőzés okozta 1886-ban. 1896-os halála után férje is megtért ugyanide, a családi mauzóleumba.

Az eklektikus neoromán stílusú, kváderkövekből épült, vakolatlan, nyereg tetős mauzóleum egyszerű, letisztult formát mutat. Egyetlen belső tere kápolnaszerű kialakítású. Szentélye a nyolcszög három oldalával záródik. A hajóban áll a grófi házaspár két hatalmas, fekete márványból faragott koporsója, rajta családaik címereivel. a szentélyben fehér carrarai márványból faragott, neogót stílusú oltár áll, melynél évi 2-3 alkalommal ma is miséznek a család elhunytjainak lelki üdvéért. A falon a Migazziak címere "lefordítva", vagyis fejjel lefelé van ábrázolva, jelezvén, hogy az elhunyt gróffal együtt a Migazzi-ház férfiágon kihalt - a grófnak csak lányai születtek. Végül a Migazzi név mégis tovább öröklődhetett, hiszen Vilmos gróf egyik lányának férje, báró Ambrózy István engedélyt kapott annak felvételére.

Az épület 1992-ben, súlyosan lepusztult állapotban jutott Aranyosmarót város birtokába. Azonnal megkezdődtek a legszükségesebb állagmegóvó munkálatok, melyek a magas költségek miatt igen vontatottan haladnak. Máig sor került a tetőzet rendbetételére, a korábban fémtolvajok által ellopott, kovácsolt vas kapu pótlására, az erősen nedves falak szigetelésére és folynak a kőrestaurátori beavatkozások is.

Az épület rend szerint zárva tart. Szokás szerint nyitva van viszont május 21-én, Antónia grófnő, illetve augusztus 28-án, Vilmos gróf halála napján, valamint november 1-én, Mindenszentekkor. E dátumokon kívül csak előre egyeztetett időpontban szabad a belépés.

A mauzóleum egy komoly szimbolikát hordozó park közepén áll. A park két bejáratától "V alaprajzot formálva, 2 ösvény vezet a mauzóleumhoz. Az egyiket Németországból hozatott szomorú lucfenyők szegélyezik. Ezen haladt a gyászmenet is. A mauzóleum bejáratától induló, másik ösvény a mindig zárva tartó "örökkévalóság kapujáig" vezet, jelezvén, hogy a halálból nincsen visszaút.

A leírás az Új Szó Egy napra megnyílt az aranyosmaróti Migazzi-mauzóleum c. cikke nyomán készült.