Mikes-Szentkereszty-kastély

Zágon 128. szám, a település központjában, a református templomtól nyugatra, kis parkban.
Rövid leírás:
A Mikes család egyik jelentős épülete, a zágoni kúria már a 17. században állt, ezt bizonyítja egy 1632-es évszámmal és B:M és E:D monogramokkal ellátott gerenda. Itt született Mikes Kelemen, ezt állítólag egy felirat is bizonyítja, amely a 20. század eleji átalakítások során került elő. Az épület valóban az ő tulajdonában állt, birtokainak elkobzása után a Szentkereszty családhoz került. Ebből az alkalomból, 1716. december 26-án írták össze a birtok javait, innen ismerjük az épület 18. századi állapotát.

A deszkakerítéssel övezett telken zsúppal fedett kőház állt, amelynek bejárata a legnagyobb terembe, a palotába vezetett. Ebből mindhárom irányba helyiségek nyíltak, több közülük boltozott volt, az udvarház feltehetően kéttraktusos volt. Elhanyagolt, rossz állapotban volt, a palota mennyezetét alá is kellett támasztani. A 19. század végéről ismert archív fotókon látható, hogy a kúriának két hagymakupolája is volt. Ilyet ma már csak Imecsfalván láthatunk. A kastély a mai formáját 1903-ban nyerte el, báró Szentkereszty Zsigmond átalakításai során. Az épület magas, dupla teteje megőrizte a 18. századi jelleget, ám a kisebb ámbitus helyére egy nagyobb, oszlopos tornác került a főhomlokzat közepére. Az ablakkeretek íves, egyszerű vakolatkeretet kaptak. A belső elrendezés is megváltozott. Az épület középtengelyébe széles hall került, így a szobák mérete csökkent. Egy 19. századi fotón látszik, hogy az épület előtt különleges növények voltak, köztük egy kaktusz.

Jelenleg a zágoni múzeum működik a kastélyban, Mikes Kelemen, Csutak Vilmos és Kiss Manyi színésznő emlékszobáival. Az egykori magtárat vendégházzá alakították át.

Horváth-kúria (11.353 km)
Kommandói Sikló (11.881 km)