Megújulásunk támogatója:  

Mikes-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 14,690'
Hosszúság (lon):
E 24° 7,676'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BN-II-M-B-01646
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nagydebrek 41. szám - a falu észak-déli főutcájának keleti oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Mikesek a 17. század derekán kerültek a román jobbágyfalu élére, miután II. Rákóczi György a nagydebreki birtokot Mikes (III.) Mihálynak adományozta. Sajnos nem ismert a kastély keletkezésének története, az országos műemlékvédelmi lista szerint vannak 18. századi részei is.

Azt a történetet ismerjük viszont, amikor 1848-ban román felkelők egy bizonyos Mihalas és Moldovan vezetésével, császári csapatokkal támogatva megtámadták a birtokot. Amikor a dési nemzetőrség gr. Kornis Gábor vezetésével kiérkezett, már kifosztva, és romokban találta az épületet. A nemzetőrök a faluban sok, a kastélyból származó bútort találtak, bosszú-hadjáratba kezdtek, amely során szinte az egész falut felgyújtották. A kastély ekkor Mikes (IV.) Benedeké volt, akinek azokban a napokban a marosújvári birtokával is ugyanez történt. Benedek azonban rendbe tette a kastélyt, így amikor lánya, Etelka hozzáment Bornemissza (I.) Károlyhoz, már ki voltak javítva a hibák az épületben.

A kastély 1900-ban leégett, így Károly két évig építtette újra azt. Az ő 1911-es halála után az 1600 holdas debreki birtok egykori vejére (Eszter lánya ugyanis meghalt), Barcsay (VI.) Tamásra szállt, akitől a háború utolsó évében megvásárolta azt az ügyvédje, dr. Aurel Milea. Tőle államosították aztán.

1949 után a kastélyban iskola, könyvtár, orvosi rendelő és mozi működött. A rendszerváltás után Milea lányai, Zoe Constantinescu és Carmen Hortensia Mureșan igényelték vissza a birtokot, amelyből visszakaptak 300 hektár erdőt és 60 hektár szántót, további 20 hektár után pedig kárpótlást, mivel a mai falu ezen a területen is fekszik. Az örökösök a kastély épületét a feleki ortodox érsekségnek adományozták, így 1993 óta apácakolostor működik benne. Az egyház „segítségével” az épület sokat veszített eredeti jellegéből.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-02-18 12:22:02
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Torma-udvarház (6.155 km)
Betegh-kúria (6.794 km)
Kudu vára (7.498 km)
Bethlen-kastély (8.048 km)