Megújulásunk támogatója:  

Miklós-börtön


A kép forrása: viktor.safar / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,369'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,585'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kálvin tér
Egyéb adat:
Az Univerzitná (Egyetem) és Hrnčiarska (Fazekas) utcák találkozásánál kialakult teresedést 2009. óta nevezik újból Kálvin térnek, amely az itt lévő református templomra utaló régi történelmi topográfiai név.
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma, ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket. A fő utcából kiágazó, ill. azzal párhuzamos mellékutcákon kevésbé nívós épületeket, kevésbé rangos polgárok házait találjuk.

A fő utcától K-re, a fő térrel párhuzamos Fazekas utca és az Egyetem utca sarkán, a Hóhér-bástya közelében álló Miklós-börtön egy emeletes épülete a 15. század első felében készült, eredetileg két gótikus polgárházként. A régészeti kutatások egy korai fazekasműhely itteni jelenlétét igazolták. Az egyik legépebben fennmaradt, középkori épületnek számító Miklós-börtönt ténylegesen a 17. századtól 1909-ig használták városi börtönként. Nevét a hagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc egy állítólagos, különösen kegyetlen, Miklós nevű hóhérjáról kapta. Az épület emeletén a város alkalmazásában álló hóhér lakrésze volt. 1909-től a Felső-Magyarországi Múzeum működött itt, kiállításon bemutatva a város történetét. A házat a 2. világháború idején, Kassa „visszatértekor”, 1940-42-ben alaposan felújították. 2009-ben az ún. \"Norvég alap\" támogatásával a Kelet-Szlovákiai Múzeum átfogó, kutatással egybekötött rekonstrukciót végzett az épületben ill. környékén, a Hóhér-bástyán.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-16 17:34:46
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 14:14 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,363' E 21° 15,581' - egyéb

Ez egy szépen helyreállított épület. A megnevezésre jellemző kialakítással. Jelenleg múzeum működik benne, bár ottjártamkor zárva volt.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.