Mikó-kastély és magtár

Kastély: HR-II-m-B-12737.01 Magtár: HR-II-m-B-12737.02
Világi együttes
Zsögöd u. 47-49.
Egyéb adat:
A jelenleg Csíkszeredához tartozó Csíkzsögödről a 14. századtól kezdve maradtak fenn források. A település keletkezése a 12-13. századra, az erdélyi védelmi várrendszer kiépítésével egy időre tehető. Az Olt keskeny szorosában elhelyezkedő települést körülvevő magaslati pontokon három vár is épült az évszázadok során, melyek közül egyik a településen álló udvarházat is építtető, a régió egyik legrégibb és legjelentősebb családjához, a Mikó-család nevéhez fűződik. A Mikó-család nevéhez fűződik a váron kívül a templom építtetetése is.
Rövid leírás:
A Mikó-udvarház a 19. század elején épült a település egyik legfrekventáltabb helyén, a gótikus templommal szemben. Stílusára a neoklasszikus-empíre jellemző. A mai épület helyén állt a család korábbi kúriája is, amelyet 1677-ben említenek először a források egy adásvételi szerződés kapcsán. A családtól 1916-ban báró Rudnyánszky Sándor örökölte meg, aki azonban örökösök nélkül halt meg. A kastély ekkor az állami kincstár tulajdonába, majd 1929-ben a gyimesi Nagy Galaci József bútorgyáros tulajdonába került, aki bár az épületet nem, de környezetét egy gyár megépítésével jelentősen átalakította.
A kúriát egy kőfallal körülvett udvar övezte, amely azonban mára szinte teljesen eltűnt. Az udvar közepén épült fel maga az udvarház, az egyik legépebben megmaradt nemesi kúria Csíkban. Stílusában eltér a Csíkban található hagyományos udvarházak megjelenésétől kevésbé meredek tetőszerkezetével és a főhomlokzatból kiugró két rizalittal. Sokkal inkább a magyarországi klasszicista kastélyokat idézi külső kialakításával.
Szintén műemléki védettséget kapott a 19. század elején épült magtár is, amely korábbi a ma épült kúriánál. Jelenleg raktárként használt épület.

Forrás:
Szőcs Imre: A zsögödi Mikó-kúria. In: Hargita Népe, 1998. június 11.