Megújulásunk támogatója:  

Mindenszentek római katolikus templom


Forrás: mapio.net
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 4,200'
Hosszúság (lon):
E 17° 23,107'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában lévő útkereszteződés nyugati oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Béke Árpád-kori eredetű magyar falu a Csallóközben, az egykori Pozsony vármegyében. Neve minden bizonnyal a Benedek név egy változata.

Ősi, román stílusú templomát a 13. század második felében építtette a falut megszerző Szentgyörgyi család. Keletelt tengelyű, egyhajós templom, amelyhez keleten félkörös záródású szentély kapcsolódik, északi oldalán sekrestyével. A hajó fölött a tetőgerinc nyugati végében huszártorony emelkedik fából. A néhány éve folytatott falkutatások feltárták a templom eredeti, román kori déli kapujának és egy keskeny, félkörös záradékú ablakának maradványait. Az épület a 15. századig plébániatemplomként szolgált, majd romosként említették a források. A 16. században a falu lakossága reformátussá lett, a templom épületét pedig a birtokos Serédy Gáspár magtárként hasznosította. Miután a falu lakosai újból katolikussá váltak, 1678-ban rendbe tették a romos épületet, majd a 18. században barokk stílusban megújították templomukat. Ekkor készült barokk oltára is. Az épületet a 20. század elején, historizáló stílusban ismét felújították. Végül mai képét a 2000-es évek legelején végzett műemléki helyreállítás során nyerte el 2002-ben. 2019-ben pedig felújították tetőzetét. A templom ma is eredeti funkcióját tölti be, miséinek nyelve magyar.

A leíráshoz felhasználtuk Kovács L. - Görföl J.: Középkori templomok Pozsony megyében c művét ill. az apsida.sk adatait.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-04-27 13:52:22
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.