Molnár Benjámin kúria

Kúria, udvarház
Kökös, Új utca 7. A fő utcától északra, azzal párhuzamos Új utca északi oldalán
Rövid leírás:
A kúria 1833-ban épült. Az épületben sajátos módon az előszobából lehet eljutni a pincébe és a padlásra. Pince csak az első szoba alatt van. Különlegessége, hogy a padlás nem egysíkú, hanem szintje helyiségenként változik.

A kúria utcára néző, keleti homlokzatán még olvasható az építtetők neve és az évszám:

ÉPITETTE ISTEN SEGE-

DELMÉBÖL MOLNÁR

BENIAM ÉS FELESÉGE

FÜLÖP DEBORÁVAL

1833 DIK ESZTENDO

MÁJUS HO 30 NAPJÁN

Ez az évszám a délre néző, portikusszal szimmetrikusan tagolt régi épületrészre vonatkozik, amelyhez 1924-ben az udvar felé még két helyiséget toldottak. Sajátos módon az előszobából lehet eljutni a pincébe és a padlásra. Pince csak az első szoba alatt van. Különlegessége, hogy a padlás nem egysíkú, hanem szintje helyiségenként változik. A padláson négy vesszőből font, sárral tapasztott gabonatároló kas helyezkedik el a galambok számára. Jelenlegi tulajdonosai Serbán Mária és Nyárádi Árpád.

Séra-kúria (3.163 km)
Bakó-ház (3.255 km)