Nagy Imre festőművész háza

Zsögöd u. 2.
Egyéb adat:
A település egyik leghíresebb szülötte, a festőművész Nagy Imre (1893 – 1976). A budapesti Képzőművészeti Akadémián tanult, majd annak elvégzése után 1924-ben visszatért szülőfalujába és egészen 1949-ig dolgozott itt, majd ettől kezdve Kolozsváron élt, és a nyarakat töltötte a települése.
Rövid leírás:
Háza egy egyszerű fatornácos parasztház, három egymásba nyíló szobával. A művész 1963-ban bővítette ki egy műteremmel, 1973-ban pedig a kertben egy galéria épült.
Háza képeinek állandó kiállítóhelyévé vált halála után. Itt, a műterem falában helyezték el hamvait is.
Szülőházában őrzik személyes tárgyait, bútorait, könyveit, amelyek közül sok érintetlenül maradt a házban és került kiegészítésre a Kolozsvárról elhozott tárgyakkal.
Állandó témája a székely nép és táj, világ volt. Vázlatok, krokik, portrék, kompozíciók, metszetek, rézkarcok, tájképek mutatják be galériájában életművét.

Forrás: Bölöni Domokos: Csíkzsögöd és Nagy Imre