Nagyboldogasszony plébániatemplom

A település közepén emelkedő dombon
Rövid leírás:
Mezőerked a XIII. században szász telepítés, s így a templom léte ebben a században kétségtelen. 1600 után a szászok eltűnnek. A régi templom rossz állapota miatt 1770-től új templom építése válik sürgetővé. 1784-ben, amint azt a ma is látható emléktábla megörökíti, gr. Lázár József renováltatja, de ez nem hoz tartós eredményt, mert 1821-re rommá lesz, s templom hiányában a plébániai lakásban miséznek. A mai templomot 1905-ben építik. Még a régi templom korából, 1599-ből való sírkő felirata: „Quiescunt sub hac mole ossa generosae Dominae Magdalenae Rácoczi, uxoris quondam egregii... Postea Vero egreg... Johannis Gerendi... Anna Bosos... Obiit Die 1 Április Anno 1599.” Középkori katolikus lakossága a reformáció korában lutheránus lesz. A lutheránus egyház sorsáról későbbi adat nem beszél. 1729-ben megszűnik, mivel a templomot visszaadják a katolikusoknak.

Forrás: Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.