Nagyboldogasszony római katolikus plébániatemplom

Ukrajna
A régi főutca nyugati végében
Egyéb adat:
A falu neve 1899-ig hivatalosan Kabola Polyána volt, ekkor kapta jogszabályban megjelölt új nevét, a Gyertyánligetet.
Rövid leírás:
Kabola Poljana néven a 16. században említik először a települést. A korábban főleg erdőműveléssel foglalkozó közösség Mária Terézia jóvoltából vasgyárat kapott, mely a 19. században szerkovács, szeg- és öntőműhellyel bővült.

A településen 1786-ban alapítottak plébániát. Kezdetben egy kincstári ház szolgált templomul, a hívek leginkább németek és magyarok voltak. 1824 táján épült fel jelenlegi temploma. A templombelsőt 1996-ban festették ki utoljára.

Műemlék értékű orgonája – Dangl Antal és fia munkája – 1886-ban került ide a gödöllői kastély kápolnájából. Az anyakönyvezés kezdete: 1786. A liturgia nyelve: magyar.

Az egyhajós, nyugat-keleti tengelyű, nyereg tetős templom a település északi részén, egykori fő utcájának nyugati végében áll. Alacsony harangtornya keleten, szentélye nyugaton van.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003. Fotók: www.ferences.hu