Nagypál-kereszt

Szerbia
Szakrális plasztika, szobor
A falu keleti bejáratánál, a Titó marsall utca északi oldalán, a 2. ház előtt
Rövid leírás:
A katolikus népi vallásosság jellegzetes emlékei a ránk maradt, útszéli keresztek. A vajdasági Valkaisor területén is több ilyen kereszt készült, zömmel a 19. század végén és a 20. század első felében.

Az eklektikus stílusú Nagypál-kereszt műkőből készült 1926-ban. Hasáb alakú, tagolt alsó része a talapzat, melyet felül neoromantikus timpanon koronáz meg. Előlapjába helyezett fehér márvány lapba vésett szöveg szerint "ISTEN DICSŐSÉGÉRE EMELTETTE NAGYPÁL DÁVID ÉS NEJE FARKAS BARÁTI MÁRIA 1926 MÁRCZ. 15."

A talapzaton áll a tulajdonképpeni kereszt. Az egyszerű kialakítású latin kereszt előlapján függ az élettelen Krisztus plasztikus, szobor ábrázolása, fölötte a megszokott felirat INRI szöveggel. A kereszt tövén a Fájdalmas Anya kis méretű, dombormű-szerű ábrázolása látható.

A leírás egyes adatainak és a képeknek forrása: www.ertektar.rs

Tájház (7.455 km)