Négy évszak-ház

A kép forrása: Bwag /wikipedia.org
Joseph Haydngasse 17
Egyéb adat:
A város területén már az őskorban is éltek emberek, a Burgstallon a Hallstatt-korban település állt. A kora középkorban földvára volt, majd 1371-ben kiépül a várost övező védfal. A hagyomány szerint e védművek erősségéről nevezték el a várost Eiserne-nek, azaz vasból való-nak.
A kétszintes épület a 18. század közepén épült rokokó stílusban.

Közismert elnevezéseit (Négy évszak-ház, Életkorok-ház) az utcai homlokzat reliefjeiről kapta. Boltíves, a homlokzat középpontjában elhelyezkedő kapuját pilasztereken nyugvó, ívelt oromzatpárkány keretezi. A földszinti ablakok kevésbé díszesek mint az emeletiek: a párkányt kagylós volutadísz ékíti. Az emeleten pilaszterek tagolják a homlokzatot, közöttük vannak a kagylódíszes keretezésű reliefes ablakok. A reliefek a négy évszakot mutatják be: női alak rózsával a tavaszt, ifjú férfi gabonakévével a nyarat, asszonyalak szőlővel az őszt és egy idős férfi a telet.

Az udvari homlokzat mindkét szintjén árkádsor húzódik.