Nemzeti Temető

A kép forrása: Poslik / Panoramio

A kép forrása: Róbert Gajdica / Panoramio

A kép forrása: wikipedia.org

Temető
Ponicanova utca
Rövid leírás:
A kis felvidéki város, Túrócszentmárton, amely a 19. századtól Túróc megye székhelye volt, a szlovák nemzeti érzés és a nemzeti mozgalom egyik szimbolikus helyszíne. A szlovák nemzet felemelkedéséért, politikai, kulturális önállóságának megteremtéséért - leginkább az Osztrák-Magyar Monarchia, de első sorban Magyarország ellenében folytatott küzdelem a 19. század közepétől kezdve, változékony intenzitással folyt egészen Magyarország széthullásáig és az önálló Csehszlovákia létrejöttéig. Ezen mozgalom számos eseménye szorosan köthető Túrócszentmártonhoz. Így pl. 1861-ben itt született meg a szlovákok egyenjogúságát követelő memorandum, de a városban működött a legfontosabb szlovák kulturális egyesület, a "Matica slovenská" központja is, amely a szlovák politikai mozgalmak üldöztetése idején, mint legálisan működni tudó szlovák szervezet, fontos szerepet töltött be.

A ma is használt, turócszentmártoni temetőt a 18. század második felében jelölték ki és több környékbeli falu lakói is használták. A 19. század második felében ill. a 20. században többször megnagyobbították területét, újabb és újabb földeket szerezve/vásárolva a környéken birtokos báró Révay Gyulától ill. családjától.

A szlovák nemzeti mozgalom több vezető személyisége is a városban működött és ide is temetkezett. Fokozatosan egyfajta nemzeti pantheon jött itt létre. Ennek megfelelően, a 20. században már a szlovák nemzet kiemelkedő személyiségei közül egyre többen találtak itt végső nyughelyükre. Ma száznál is több kiemelkedő művész, író, költő, tudós és politikus díszes sírhelye vagy családi kriptája található meg itt.

Az itt nyugvó, kiemelkedő szlovák személyiségek listája itt olvasható: