Megújulásunk támogatója:  

Nester-palota


A kép forrása: Wizzard / wikipedia
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,447'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,405'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Kossuth Lajos (ma: Hviezdoslav) tér keleti részén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Magyar Királyság nyugati határszélén épült, nagy múltú Pozsonyt a középkorban zömmel német, kisebb részben magyar polgárok lakták. A korábban nem különösebben kiemelkedő város akkor szerzett országos jelentőséget, amikor a 16. század közepén a törökök elfoglalták az ország korábbi központját. Ekkor helyezték a biztonságosabb - és Bécshez, a Habsburg-házi magyar királyok valódi székhelyéhez közeli - Pozsonyba a legfőbb kormányszerveket, itt működött az országgyűlés, itt koronázták a királyokat. Ezzel a város az ország egyik fontos gazdasági, kulturális, vallási és oktatási központjává vált. A fallal körülvett óvárosban, különösen a béke beköszöntével, a 18. században számos Habsburg-párti magyar főúr és egyházi főméltóság építtetett látványos, státusszimbólumnak számító, emeletes, barokk, vagy klasszicista palotát - a leggazdagabbak akár többet is.

Ezek egyike a mai formájában a 19. században kialakult, pozsonyi Sétatér déli térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben, saroktelken álló Nester-palota. Josef von Nester építtette 1856-ban, klasszicista stílusban, Feigler Ignác tervei szerint. A kissé szabálytalan négyszög alaprajzú, három szintes, négy szárnya középen kis udvart közrezáró, nyereg tetős épület főhomlokzata nem a térre, hanem délnyugaton a Rigele utcára néz. A héttengelyes, szimmetrikus szerkesztésű homlokzat közepén nyílik a főkapu. Ezt az első emeleten a kapu fölé ugró erkély, illetve az azt tartó, a kaput két oldalt keretező faun-szobrok emelik ki. A szobrokat és az első emeleti ablakok alatt látható, kőből faragott reliefeket A. Brandl szobrász készítette. A homlokzatot a párkány fölé emelkedő, elegáns timpanon koronázza.

A 2. világháború végéig tulajdonosai által lakott palotát az 1945-ös államosítás után a Szlovák Tudományos Akadémia fenntartásában adminisztratív épületként, iroda funkcióval használták. Ma Németország nagykövetsége működik itt.

Forrás: wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-05-23 16:42:18
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Csoma-palota (0.069 km)
Keglevich-palota (0.123 km)
Pálffy-palota (0.129 km)
Erdődy-palota (0.149 km)
Vízi kaszárnya (0.153 km)