Megújulásunk támogatója:  

Nevickei vár
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 40,845'
Hosszúság (lon):
E 22° 24,529'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Ungvártól 12 km-re
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nevickei vár az Ung folyó völgyében, egy magas sziklán épült. A vár alatt, a folyó mellett szabadidő központ és kemping van.
A vár fontos hadászati funkciója a Vereckei-hágóhoz vezető út ellenőrzése volt, a tatárjárás után kiépült végvárrendszer részeként. A hozzá legközelebb eső Ungvári várral fény- és zászlójelzéssel tartották a kapcsolatot. A XIV. század elején épült erődítmény szabálytalan elliptikus alaprajzú, belső tornyos. A vár építése több periódusban történt. Elsőként a belső udvar körüli épületek épültek a XIV. század elején. A körítő várfalak és bástyák a XIV. sz. végén vagy a XV. sz. elején épültek. A belső várat három oldalról védőárok, a negyedik észak-nyugati oldalról maga a meredek hegyoldal védi. A védőfalat 4 bástya – három ovális és 1 háromszögű – erősíti. A vár bejárata a dél-nyugati hatszögű védőbástyán volt, amelyet fahídon lehetett megközelíteni. E bástyát vastag falak között vezetett védőfolyosó kötötte össze a belső vár előudvarával. A belső udvarban volt a ma is látható, sziklába vájt kút. A vár fő része egy négyzetes alaprajzú, valaha négyszintes őrtorony, melyet ma sátortető fed és kilátótoronyként használják. Körbefutó erkélyéről pazar kilátás nyílik az Ung folyó völgyére.
A falakat faragatlan kövekből mészhabarcsba rakták. A különálló hatszögű bástyán és a központi épület íves részén fordított kulcslyuk alakú lőrések vannak. A legújabb, de még nem megerősített kutatások szerint, a központi rész nyugati oldalán, az őrtoronytól észak-nyugatra állt a vár legrégibb magja, amelyre később ráépítették az íves részt. Ez a korai épület esetleg a vidékre jellemző lakótorony is lehetett, amelyet fából épített erődítés védett. A helyszínen valóban felfedezhetők egy régebbi négyszögű épület maradványai.
A hagyományok szerint a várat a honfoglalás előtt a szlávok emelték, és neve a Nyevisztka=menyasszony-t jelent. A vár mindig az ungvári vár birtokosainak a tulajdona volt. 1312 előtt Aba Amadé építette, később királyi tulajdonba került, majd a XIV. században a Drugethek kapták meg. A Rákóczi-szabadságharcban erősen megsérült és akkori tulajdonosától – Bercsényi Miklóstól – visszakerült a koronához. Impozáns romjai azóta uralják a környéket.
Adatlapot készítette:
Janotti Judit
Adatfelvétel ideje:
2011-09-28 23:15:10
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.