Megújulásunk támogatója:  

Nistorescuk templom


A kép forrása: wikipedia
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 39,754'
Hosszúság (lon):
E 24° 21,347'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település északkeleti részén a szélső utcától induló, nagyon meredek domb tetején lévő temetőben.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Iza folyó völgyében, a Cibles hegység északi előterében elhelyezkedő, középkori eredetű, máramarosi településen két műemlék fatemplom is található, de egy, a határában lévő dombon is áll egy (újabb építésű) kápolna és harangláb.

A település északkeleti szélén, a szélső utcából induló, nagyon meredek, kúpos magaslaton található a falu újabb temetője, benne a 18. század második felében, talán több szakaszban felépült műemlék templommal.

A szokatlan kialakítású, kő alapokon, fagerendákból épült egyház középső, legnagyobb tömegét jelentő hajórészt kettős ereszvonalú, zsindelyes nyeregtető fedi oly módon, hogy a két sík a szentély tetőzetében egybeolvad. Az épület térsora hossztengelyre rendezett. Eredetileg egy kis külső tornáca lehetett. Ezt később úgy építették át, hogy a ma álló toldalékrész három oszlopközzel növeli meg a nyitott előteret. Ez az előtér is zsindely fedésű, de teteje a régebbi résznél alacsonyabb hajlásszögű. Gerincéből tömzsi, a valódi tornyokat ügyetlenül utánzó kialakítású „fiatorony” emelkedik ki. Ennek is van deszkázott, nyitott galériája és kettős gúlasisakja, mint előképeinek. Mégis ez az épületrész meglehetősen aránytalanná teszi az egész műemléket.

A külső előtérből nyíló ajtaján át a keskeny belső előtérbe, majd a téglalap alaprajzú hajóba léphetünk, melyet a keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentély követ. A belső tér megvilágítását kis ablakok szolgálják.

A belső előtér fölött a tető gerince fölé négyzetes hasáb tömegű, közepesen magas torony emelkedik. Nyitott harangszintjén kis galéria fut körbe, deszkázott mellvéddel, alul fűrészelt díszekkel. Toronysisakja négyszögű gúlaként indul, majd nyolcszög keresztmetszetűbe megy át. A sisakok csúcsain, ill. a tetőgerinc végén egyedi kialakítású, díszes, kovácsoltvas keresztek láthatóak.

A leírás Kovács József: Fatemplomok Máramarosban (Bp. 1988.) c. munkája nyomán készült. Az épületet a közelmúltban felújították.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-20 18:51:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Felső fatemplom (9.053 km)
Alsó fatemplom (9.503 km)
Ortodox fatemplom (12.597 km)
Fatemplom (21.860 km)