Nyugdíjpalota

Str. George Enescu utca 2.
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulóján egyik virágkorát élő, gyorsan fejlődő Marosvásárhelyen ezekben az évtizedekben számos nívós építészeti alkotás született. Így alakulhatott ki Hazánk egyik legjelentősebb, eklektikus, ill. szecessziós stílusú épületek együtteséből álló belvárosa, amely több, Marosvásárhely jelképének is tekintett épülettel is büszkélkedhet.

Ezek egyikeként, - a két, jól ismert középület, a Kultúrpalota és a Városháza szomszédságában, de ezeket megelőzve! - épült fel a Nyugdíjpalota elegáns, szecessziós épülettömbje, Radó Sándor 1909-1910-ben készült tervei szerint. A szűk utcában alig érvényesülő, pompás, három szintes bérház legjellegzetesebb épületdíszei a vörös cseréppel fedett saroktornyok és a tetőablakok. Érdemes megfigyelni a ház apró részletekig megtervezett, egységes rendszert alkotó részleteit, nyílászáróit, kovácsolt vas- és fémmunkáit is.

A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája segítségével készült.

Egy fotó a palotáról