Óbecse vára

Szerbia
Régészeti emlék
Cím:
A vár csekély maradványai a Tisza bal partján, Törökbecse területén találhatók a gáton túl, részben a folyómederben
Rövid leírás:
A várat valószínűleg 1300-1320 között építették a székesfehérvári keresztes lovagok konventjének. Később a birtok a Losoncziakhoz került, aztán a 15. században Brankovics György és István despotákhoz tartozik, majd a Hunyadiakhoz, és 1500. körül a Vingárti Geréb családhoz került. A törökök 1551. szeptember 19-én foglalták el és a kezükön volt 1688-ig. A karlócai béke előírása szerint 1701-ben lerombolták.

A helyiek által is alig ismert, a Tisza árterében, a folyó bal partja mentén egykor fekvő várból nem sok látható maradvány maradt. A korábbi ásatások nyomát mára a Tisza hordaléka feltöltötte. Ami látható: egy vastag falú toronymaradvány és némi falszakaszok.

Forrás: Szatanek József/várak.hu

Becse vára (0.014 km)