Orbán-harang

Egyéb tárgyi emlék
Kassa
Rövid leírás:
A város egykori legnagyobb harangja volt. Az 1556-os kassai tűzvész után öntötték, 1557-ben, Franz Illenfeld olmützi származású kassai öntőmester vezetésével. Készítéséhez a Szent Erzsébet-székesegyház tűzben összeolvadt harangjainak bronzát is felhasználták. A legenda szerint azért volt olyan szép a hangja, mert a tűzvész miatt a templomban bennégett szerzetesek lelkeinek a hangja szólalt meg benne. A 72 mázsás harang az ekkor a templom északi oldalán felépült, ma is álló Orbán- (Vörös-) toronyból szólt. A reneszánsz stílusú, hatalmas harangon domborúan öntött, figurális díszek, illetve latin nyelvű szövegek olvashatóak:

Felül: OMNIS CARO FOENVM ET OMNIS GLORIA EVIS QVASI (F)LOS AGRI VERE FOENVM EST POPVLUS . MDLVI // ES (D)IXI EXICCATVM EST FOENVM . ET CECIDIT FLOS . VERBVM AVTEM DEI NOSTRI MANET IN AETERNVM

Középen: FRANCISCVS ILLEFELD OLMVCENSIS // ME CASSOVIAE FVDIT M DLVII

Alil: ANO CHRI M D LVI QVO COMETAE DVO VISI AC REBELLIVM ALIQVOT REGNI PROCER CONTRA MA REG INVALESCEBAT CONSPIRATIO HAEC REGALIS VRBS CASSOVIA EX HORRIBILI ... FLATV PROXIMA DIEM ... APRIL SEQVENTE VNA CVM SACRIS AEDIBVS AC SPECIOSIS EDIFICIIS FERE TOTA CON:FLAGRAVIT // CVIVS CALAMITATIS VT E(T P)OSTERITATIS MONIMENTVM AGNOSCERET HOC OPVS EX FRAGMENTIS CAMPANARVM IGNE FVRENTE CONFRACTARVM INCLYTVS SENATVS IVDICI EMERICO P..TSCHNER PRO COMM(VNI) ECCLESIE COMMODO FIERI FECIT ANNO SALVTIS . M . D . LVII

1963-ban az Orbán-torony tetőzete leégett, ám a harang csak az oltás és nem a tűz miatt sérült meg, ugyanis vízzel próbálták hűteni, ami miatt az darabokra tört.

A tornyot pár éven belül helyreállították, ma is látogatható, egy történelmi témájú viaszbábu-múzeum található benne. Az összeillesztett, azonban már örökre néma harangot 1989-ben az Orbán-torony szomszédságában állították ki. Az eredeti mintájára a kassai vasműben 1994-ben elkészítették az Orbán-harang másolatát, amely azóta az eredeti helyén szolgál, a toronyban.
2011-06-17 16:25:14

2013.06.09 12:05 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,244' E 21° 15,470' - egyéb

Itt az állapot az összeillesztet harangra vonatkozik. Gondolom, szándékosan csinálták ilyen feltűnően láthatóra.

Vitéz-ház (0.045 km)
Barkóczy-palota (0.061 km)