Megújulásunk támogatója:  

Orsolya-rendi templom és apácakolostor


A kép forrása: Gausss / Panoramio

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,334'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,396'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (Hlavná) 66.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A fő tér Nyugati térfalában, a Fő utca, az abból nyíló Uršulinská (Orsolya) és az erre merőleges Mäsiárska (Mészáros) utcák által határolt épülettömb legidősebb, ma látható része a Mészáros utcára nyíló, egykor a kassai reformátusok által 1652-55-ben építtetett, egy tornyú, egy hajós, barokk stílusú templom. Az erőszakos ellenreformáció idején az épületet 1673-ban a Habsburg vezetés elvette a protestánsoktól, majd profán célokra használta: hadi raktárrá degradálta. A kuruc felkelések idején a vallásilag toleráns fejedelmek, így Thököly Imre 1682-ben, majd II. Rákóczi Ferenc 1706-ban a templomot visszaadta a református gyülekezetnek, de a felkelések bukását követően rövid időn belül mindig ismét katolikus kézbe jutott az épület. 1698-ban a pozsonyi Orsolya-rendi szerzetesnők kapták meg, akik – megszakításokkal - máig birtokolják azt.

Rendházuk három középkori, fő utcai ház és több mészárszék épület egybeépítésével, a templomtól K-re, Fő térre néző főhomlokzattal alakult ki 1758-ban. Az eredetileg földszintes ház utcai traktusára 1857-ben emeletet húztak, 1893-ban pedig az udvari részt emelték meg. A téglalap alaprajzú kolostor szárnyai egy jelentős méretű kertet zárnak körbe. A ma két emeletes, eklektikus épülettömb végső képe 1877-ben alakult ki, amikor a 2. emelettel bővült a ház.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-11 01:21:36
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 13:05 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 43,331' E 21° 15,404' - egyéb

Az épület jó állapotban van. Néhol a festék leválását figyelhetjük meg.
A képek a kolostorszárnyat mutatják a Fő utca felől.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.