Orsolya-rendi templom és apácakolostor

A kép forrása: Gausss / Panoramio

Templom és kolostor, rendház
Fő utca (Hlavná) 66.

A fő tér Nyugati térfalában, a Fő utca, az abból nyíló Uršulinská (Orsolya) és az erre merőleges Mäsiárska (Mészáros) utcák által határolt épülettömb legidősebb, ma látható része a Mészáros utcára nyíló, egykor a kassai reformátusok által 1652-55-ben építtetett, egy tornyú, egy hajós, barokk stílusú templom. Az erőszakos ellenreformáció idején az épületet 1673-ban a Habsburg vezetés elvette a protestánsoktól, majd profán célokra használta: hadi raktárrá degradálta. A kuruc felkelések idején a vallásilag toleráns fejedelmek, így Thököly Imre 1682-ben, majd II. Rákóczi Ferenc 1706-ban a templomot visszaadta a református gyülekezetnek, de a felkelések bukását követően rövid időn belül mindig ismét katolikus kézbe jutott az épület. 1698-ban a pozsonyi Orsolya-rendi szerzetesnők kapták meg, akik – megszakításokkal - máig birtokolják azt.

Rendházuk három középkori, fő utcai ház és több mészárszék épület egybeépítésével, a templomtól K-re, Fő térre néző főhomlokzattal alakult ki 1758-ban. Az eredetileg földszintes ház utcai traktusára 1857-ben emeletet húztak, 1893-ban pedig az udvari részt emelték meg. A téglalap alaprajzú kolostor szárnyai egy jelentős méretű kertet zárnak körbe. A ma két emeletes, eklektikus épülettömb végső képe 1877-ben alakult ki, amikor a 2. emelettel bővült a ház.

Az épület jó állapotban van. Néhol a festék leválását figyelhetjük meg.
A képek a kolostorszárnyat mutatják a Fő utca felől.