Ortodox templom

Gurasada
Rövid leírás:
Neve tautologikus, ugyanis mind a régi magyar eredetű szád, mind a román gură \\\'száj\\\'-at, \\\'nyílás\\\'-t jelöl. Neve sokáig csupán Szád, majd Szádja, mai neve pedig a 18. század első felében tűnt fel: Zad (1292), Zaad és Zadya (1468), Guraszáda (1733), Gura Szaduluj (1750), Gurásza (1808).
Guraszáda ortodox templomának magja, a négykaréjos centrális épület a 13. században épülhetett. Pontosabb datálásáról vita folyik. Egyes vélemények szerint eredetileg római katolikus templomnak épült, hiszen a terület kegyurai, személy szerint az Ákos nembeli Illyei család egyik tagja (Gurg fia Sándor) 1292-ben kapott engedélyt arra III. Andrástól, hogy területére románokat telepítsen.
Az első templom mindenesetre egy olyan négykaréjos, a Maros görgetegköveiből emelt épület, melynek keleti és nyugati karéja nyújtott, a déli és északi pedig félkörívesen szerkesztett. Ezzel egyedülálló térformát mutat. A négyezeti térrész fölé tornyot emeltek. E négyezeti torony belső terét egy csegelyekről induló kis kupolaboltozat zárja. (E centrális templomtípus legközelebbi rokonának sokan a felvidéki Haraszt hasonló, bár szabályosabb alaprajzi szerkesztésű templomát tartják.) A templomot valószínűleg még a 14. század folyamán – a nyugati apszis részleges elbontásával – egy kis téglalap alakú térrésszel – talán előcsarnokkal – bővítették. Újabb nyugati irányú, de még középkori bővítésének pontos ideje ismeretlen, talán a 15. század első felére tehető. Ekkor egy a korábbinál szélesebb és hosszabb térrésszel és egy zömök nyugati toronnyal bővítették. E térsorral az ortodox szertartás számára teljesen alkalmas térsor született. A torony ácsolt galériás toronysisakja nyilvánvalóan újkori. Valószínűleg a 18. századból való.
A templom belső tere teljes felületén, több periódusban kifestett. Feltételezhető, hogy az első toldalék falán egykor Szent László ciklus volt látható (14. század?), melyet azonban csúnyán átfestettek.
Jelenleg látható falképeinek nagy részét 1765-ben a dévai Ioan és a pitești-i Nicolae készítette.
Marcius