Oszlopos Simeon ortodox kolostor

Templom és kolostor, rendház
Str. Dunării 170. - Arad-Gáj városrészben az utca északi végén, a település szélén
Rövid leírás:
A ma Arad északnyugati külvárosának számító, egykor önálló Gáj falu északi peremén álló egyházi épületet 1760-ban kezdték el építeni Sinestie Jivanovici ortodox püspök megbízása alapján, barokk stílusban. Eredeti ikonosztázát 1767-ben festette a neves ikonfestő, Stefan Tenecki. (Ez ma az épületben működő egyházművészeti kiállításon látható.)

Az épületcsoport egy egyhajós, nyugati tornyos, poligonális szentélyzáródású barokk templomból, az evvel egykorú, egybe is épített, északról kapcsolódó kúriaszerű szárnyból és a mindezt keretező, udvari (zömmel gazdasági) épületszárnyból áll. (Utóbbit a 20. században erősen átépítették.)

A templomból és a kúriából álló, barokk mag, Arad egyik legrégebbi, ma is álló, összetett nyeregtetős épülete. Keleti homlokzata elé ugrik délen a templom, északon pedig egy kisebb kápolna szentélye. A nyugati homlokzat árkádos, innen nyílik a kúria főbejárata is.

A templom eleinte a gáji román és szerb ortodoxok plébániatemploma volt, majd a két nemzeti egyház különválása (1864) után a románok használták. Az I. világháború után a faluközpontban új román templom épült, e régi gyakorlatilag üresen állt. 1955-ben alapították a máig itt működő női kolostort. Néhány évvel ezelőtt egy \"zöld mezős\" új, neobizánci templom is épült a barokk mellé.

Szántay-palota (5.770 km)
Hermann-palota (5.772 km)