Páduai Szent Antal minorita templom és kolostor

Templom és kolostor, rendház
Köteles Sándor utca
Az épületben működik ma az Egyetemi és Főiskolai Lelkészség.
Rövid leírás:
A reformáció után a minorita rend 1726-ban tért vissza Marosvásárhelyre, de tartósan csak 1741-ben tudott megtelepülni itt. Ekkor kezdtek el építkezni a szerzetesek a Nagypiac (a mai fő tér) fölé emelkedő magaslaton.

A Páduai Szent Antal tiszteletére emelt templom 1760-67. között épült fel barokk stílusban. Az eredeti tervektől eltérően a két boltszakaszos szentélyhez kapcsolódó hajóból csak egyetlen boltszakasz épült meg.

Az egyhajós templom tömegével és magasságával sokáig uralta a domboldalt. Külső kiképzése egyszerű. Eredetileg torony nélkül épült, az udvaron egy különálló, fából ácsolt haranglábbal. 1892-94. között a haranglábat elbontották és helyette a templomkapu fölé felépítették a harangokat ma is befogadó, csonka tornyot.

A barokk belső teret kompozit falpillérek tagolják, a boltozatokat stukkók díszítik. A szentélyben a központi oltárkép Raffaello Folignói Madonna festményének másolata, Hofrichter J. alkotása 1894-ből. Két oldalán 1-1 barokk oltármenza található, rajta szoborral: az egyik Páduai Szent Antalt, a másik Palermói Szent Rozáliát, a pestisbetegek védőszentjét ábrázolja. A szentély alatti kriptában a rend tagjai és a templom helyi jótevői nyugszanak. (1901-ig temetkeztek ide.)

A rendházat 1903-ban új, emeletes szárnnyal bővítették. 1896-tól 1916-ig a minoriták Egerből idehelyezett teológiája, majd a két világháború között a noviciátus működött itt.

Az épületet 1892-94-ben, ill. 2002-2005-ben részben restaurálták.

(Forrás: a templomban kifüggesztett ismertető szöveg.)